03 d’octubre, 2006

Un llibre diferent

El curiós incident del gos a mitja nit (La magrana)/El curioso incidente del perro a media noche (Salamandra) es va publicar a casa nostra al setembre de 2004.

Christopher Boone, el protagonista i narrador, és un noi de 15 anys amb la síndrome d’Asperger (una forma lleu d’autisme). Sap tots els països del món i les seves capitals, sap els nombres primers fins el 7.507 i moltes altres coses, però no sap interpretar les cares i els estats d’ànim de les persones ni entendre els jocs de paraules i els dobles sentits. Odia el groc, el marró i que el toquin i mai ha anat més enllà de la botiga de la cantonada.

Quan troba mort el gos d’una veïna comença una investigació a l’estil d’en Sherlock Holmes, de qui n’és una gran admirador. A més de descobrir qui ha matat el gos, Christopher, d’una manera tendra però distant ens mostra la seva manera de ser i alguns secrets familiars que posaran el de dalt baix al seu món segur i ordenat.

Mark Haddon, és l’autor d’aquesta novel·la. Havia treballat amb persones amb deficiències i amb aquesta obra troba el to adequat per plantejar-nos amb un cert humor les relacions de les persones discapacitades amb el seu entorn familiar i social.

Una novel·la original i brillant amb pinzellades d’humor que de vegades s’acosta al drama. M’ha agradat molt i us la recomano.

Argimiro Segura