12 de desembre, 2005

Premis literaris

Fidel a la seva cita anual ens arriba el Premi Planeta, i aquest any, amb polèmica. Juan Marsé i Rosa Regàs, membres del jurat i antics guanyadors del premi, es queixen públicament de la mala qualitat de les novel·les. Maria de la Pau Janer i Jaime Bayly, guanyadora i finalista, entren a sac i segueixen amb contradeclaracions. La cúpula de l’editorial barcelonina crida a tothom a capítol, tots callen i tothom a vendre llibres.
De premis literaris n’hi ha molts. Alguns de propers: els Jocs Florals patrocinats per Pascsa, el Bon Profit dels amics d’Acolite, el lluent Premi Internacional Màrius Sampere de Poesia de Joan de la Vega i l’Ajuntament de Santa Coloma. D’altres de prestigiosos: El Cervantes sempre de banda a banda de l’Atlàntic, el Nobel de Literatura a la memòria de l’inventor de la dinamita, el Planeta dotat amb cent quilos (perdó, sis-cents mil euros)... i tots, tots, tots buscant el mateix: un espai a la premsa i que se’n parli, encara que sigui bé. El premi Planeta aconsegueix la seva finalitat. El 15 d’octubre de cada any els telenotícies de la nit fan un foradet per poder emetre en directe la lectura del veredicte. A l’acte hi assisteixen prínceps i polítics. El 16 d’octubre és portada a tots els diaris. És net el premi? L’Editorial Planeta no enganya ningú, busca les millors (les més comercials, les més glamouroses) novel·les al seu abast, les premia amb cent quilos i les embolica amb un llaç per poder-les vendre millor.
Ana M. Matute, Ramón J. Sender, Juan Marsé, Vázquez Montalbán, Torrente Ballester, Muñoz Molina, Vargas Llosa, Cela, Maruja Torres, entre d’altres donen prestigi a aquest controvertit premi.
Darrers guanyadors dels premis citats:
Premi Planeta de Novel·la: Maria de la Pau Janer per Pasiones romanas.
Finalista Premi Planeta: Jaime Bayly per Y de repente, un ángel.
Jocs Florals de Santa Coloma: Raquel Casas
Premi Bon Profit: Marta Rollán.
Premi Cervantes: Rafael Sánchez Ferlosio.
P. I. Màrius Sampere de Poesia: Joan Elies Adell i Francisco León
Premi Nobel de Literatura: Harold Pinter.
Juan Marsé va guanyar el Planeta l’any 1978 per La muchacha de las bragas de oro.
Rosa Regàs va guanyar el Planeta l’any 2001 per La canción de Dorotea.