01 de març, 2006

L'esglèsia del Mar/La catedral del Mar


Aquest mes, amic Itmar, tenia pensat parlar de bestsellers, però a última hora he rebut l’edició anticipada de L’Església del Mar i com m’ha agradat molt, us el recomano.

És la primera novel·la de l’advocat barceloní Ildefonso Falcones. Està ambientada a la Barcelona medieval. L’acció transcorre entre 1320 i 1384. El protagonista de la novel·la, Arnau Estanyol, és fill d’un pagès eixaric o serf de la gleva que es converteix en home lliure en arribar a Barcelona. Treballa de bastaix, descarregador del moll, a l’època dels gremis i participa en la construcció de l’església de Santa Maria del Mar. Farà de soldat al costat dels almogàvers, i a rel de la pesta de 1348, entrarà en contacte amb els jueus del call barceloní i coneixerà de primera mà com les gastava la Inquisició acabada de néixer.

L’autor, que afirma haver-se inspirat en la Crònica de Pere III el Cerimoniós, ens ofereix un retaule medieval on no hi falta res: dret de cuixa, Judici de Déu, execucions, amors i desamors, prostitutes, artesans, cavallers, frares, cristians, musulmans i jueus.

El gremi protagonista és el dels Bastaixos que, quan visiteu la basílica de Santa Maria del Mar, trobareu representats a les figures de bronze del portal major, al presbiteri i als capitells.
Aquest article ha estat publicat a "larevistaaci" del mes de març.

Bájate el primer capítulo en pdf
Descarrega el primer capítol en pdf

L'esglèsia del mar/La catedral del mar
La rosa dels vents/Grijalbo
19,90 €